Om oss

Vaaland Dampbakeri & Conditori i 100 år

I 1913 averterte Herr Knutsen i Stavanger Aftenblad. Nå hadde han hadde installert en bakerovn i sitt hjem i Muségaten 46. Dette var den forsiktige begynnelsen til det som i dag er Vaaland Dampbakeri & Conditori og som i 2013 kan feire 100 års drift.
 

Folkene skaper bedriften

Etter kort fikk Lars Gregorius Sønneland  overta, og bakeriet ble utvidet.  Da han døde i 1955/56 fortsatte konen Martha og sønnen Lars Magne (Lasse) driften.
Likevel er det nok mange som fremdeles forbinder Vaaland Dampbakeri og Conditori i Stavanger med Trygve Ottesen. Han begynte der i 1930, ble bakermester i 1935, ble tatt opp som kompanjong i 1964 og leide deretter hele bakeriet i ti år.
Men, da krevde sykdom at det ble en endring. Ottesen hadde nemlig for første gang tatt seg ferie, og den forandringen ble for mye for kroppen. Etter et langt liv med 12 timers skift og nattarbeid fikk hjertet sjokk alt første dag av noe så uventet som ferie. Heldigvis gikk det bra, og han kunne jobbe videre, men ansvaret ble nå overlatt til neste generasjon.
 

Josef

Trygve og Sønnelands familie solgte bakeriet til Trygves sønn, bakermester Josef Otto Ottesen og konditormester Kjell Magne Houge.

Bedriftens fundament var godt håndverk og god service. Josef fortsatte den gode tradisjonen, men utviklet bakeriet i sin egen stil og til å bli en svært anerkjent leverandør i distriktet.
Han var glad i faget og hadde et stort engasjement for yrket og næringen, ble aktiv i lauget, ivret for utvikling, men også for kvalitet gjennom gamle håndverkstradisjoner med mennesket i fokus, ikke maskinene. I en tid der også bakerfaget oversvømmes av tilsetninger og forslag til snarveier gikk Josef i motsatt retning.


Leide inn Gastronomisk Institutt (GI)

Som et ledd i denne prosessen leide han inn Gastronomisk Institutt (GI) i en hel uke. Det var litt av en investering, men målet var klart: å lære nye teknikker og tenkemåter for å kunne holde på gamle tradisjoner og kvaliteter i en moderne tid. Alle fikk ny inspirasjon og lærte mye om hva en ikke trenger av alt som tilbys.

 

P9232407
Omoss2
123509593_1830557930432895_5061343187022515427_n

Vinnere av "Årets kake"

Noen av konditorene ble så inspirert av nye teknikker og tips fra GI at de ønsket å konkurrere om ”Årets kake”. Josef oppmuntret og ga rom og ressurser til trening. Resultatet ble vinner i 2010, 1., 2. og 3. premie i 2011 og vinner igjen i 2012.


Conditoriet

At Vaaland Dampbakeri &g Conditori kunne vinne i konkurransen om beste kake var ingen overraskelse for mange av bedriftens kunder. Takket være konditormester Kjell Magne Houge ble konditoriet bygd opp fra nesten null til ett av byens beste. – ”I tillegg til hans faglige dyktighet var Kjell Magne en mester til å dekorere kaker,” sier dagens eier Trygve Ottesen. – ”Han kunne tegne de flotteste figurer, og han skrev utrolig flott.” – ”Selv om Hauge gikk av med pensjon i 1994 og solgte seg ut, har vi heldigvis flinke folk som gjør at kakesalget også i dag er en svært stor del av omsetningen,” sier Trygve.
Han overtok bakeriet i 2010. Da hadde faren Josef drevet fra 1977 og ønsket å trappe ned. Dessverre døde Josef Otto Ottesen av sykdom sommeren 2013. Han ble bare 64 år gammel.


Dagens bedrift

Vaaland Dampbakeri &g Conditori har fem utsalg. Hovedbasen er fortsatt Muségaten 46 i Stavanger, med filialer i Østervåg, Prostebakken, Tvedt Senteret og på Hillevåg.
Det er 17 ansatte fra flere nasjoner, for bransjen er det en utfordring å få fatt i gode fagfolk. Trygve er likevel glad for at det fremdeles finnes gode og entusiastiske faglærere som brenner for faget, som på Godalen videregående skole, den nærmeste skolen i faget.

Arbeidstiden er 7,5 timers dag som for andre, men for eierne blir det litt annerledes. Trygve begynner ved midnatt og er alene til kl 0600. Da kommer flere bakere og konditorer, mens sent skift begynner kl 0930.

Butikken i Muségaten åpner kl 0700, og det er mange som setter pris på ferskt bakverk til frokost og gjerne en kopp kaffe på veien.
”Konkurransen om bakervarer er stor. Derfor gjelder det å ha produkter og en egenart som skiller oss fra de andre,” sier Trygve. –”Vi har leveranser til noen kantiner, til hoteller og til noen av byens beste restauranter, men i butikken kommer kunder fra hele Våland og fra bedrifter og skoler i nærheten. Mange faste kunder stopper også for den daglige lunsjen. De kan få påsmurt og drikke hos oss, og de som vil kan sitte ned.”

I sin tid var det bare de med sitteplasser og servering som fikk skrive Conditori med stor C, og kundene den gang kjente godt til forskjellen. I gamle dager var det nemlig ti bakerier bare på Våland regnet fra Eiganes til krysset Muségaten/Lagårdsveien, med både lokal og personlig konkurranse.

”Nå er det bare oss her, ” sier Trygve og tillater seg en liten oppsummering. – ”Vi er tredje generasjon Ottesen som på vår egen måte har utviklet bedriften fra Knutsens ovn og Sønneland. Når vi kan feire 100 år har vi grunn til å være takknemlige for innsatsen til de som har gått foran, glade og takknemlige for alle kundene, og litt stolte over det vi fortsatt får til her i bedriften.”